Duurzaam wonen

wonen in het groen dichtbij dorp en zee

Duurzame energie

Het klinkt heel mooi: duurzame energie, maar wat betekent het nu echt en hoe zit dat dan met de toekomstige woningen van Rijnvaart?

Klimaatakkoord 

Laten wij bij het begin beginnen. Het akkoord van Parijs, ook wel het klimaatakkoord genoemd is een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde in de hand te houden. Het verdrag eist van de lidstaten om op nationaal niveau plannen uit te werken voor de bijdrage hieraan. Deze plannen moeten ambitieus zijn. De Nationale ambitie is dat Nederland in 2050 aardgasvrij is, ook de bestaande woningbouw. Wil je meer weten wat het klimaatakkoord voor Nederland inhoud? Download dan hier de ‘Energieagenda-2016’.

Rijnvaart aardgasvrij
In het Westland worden de komende jaren alle nieuwbouwwoningen zoveel mogelijk aardgasvrij gebouwd. De circa 325 eerste woningen worden gebouwd in de nieuwe woonomgeving Rijnvaart. Hoe werkt deze nieuwe duurzame bron van energie dan in de praktijk? De woningen worden aangesloten op het warmtenet. De bron die het warmtenet voorziet is van natuurlijke aard. Heet water wordt opgepompt uit diepere grondlagen. Dit gebeurt zo’n 4km onder de grond. Na gebruik komt het afgekoelde water weer terug de aarde in zodat deze weer kan worden verwarmd. Een gesloten cirkel dus die gebruik maakt van een natuurlijke bron: aardwarmte.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Westland Woont Duurzaam.

Klik hier voor meer informatie over het warmtenet.

Meedoen met participatie spelen Rijnvaart?

Schrijf je hier in!